Nieuw onderzoek suggereert dat het landbouwgif DDT verband houdt met de kans op het krijgen van Alzheimer en ervoor kan zorgen dat het ziektebeeld ernstiger wordt. De studie benadrukt nog eens dat ook omgevingsfactoren een cruciale rol kunnen spelen in het ontstaan van zogenoemde neurodegeneratieve aandoeningen. Dat meldt Scientias.
Amerikaanse onderzoekers vergeleken het bloed van patiënten in een vergevorderd stadium van Alzheimer met dat van gezonde mensen. Het bloed van mensen met Alzheimer bleek meer DDE te bevatten; dat is de chemische stof die overblijft nadat DDT is afgebroken. De hoeveelheid DDE in het bloed van patiënten met Alzheimer was bijna vier keer groter dan de hoeveelheid DDE in het bloed van mensen zonder deze ziekte.
Onderzoekers weten nog altijd niet goed waardoor Alzheimer veroorzaakt wordt. Vermoed wordt dat Alzheimer op latere leeftijd veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren die samenhangen met genen, levensstijl en omgeving. Het huidige onderzoek naar Alzheimer richt zich voornamelijk op genetische factoren, maar deze studie toont aan dat ook omgevingsfactoren het onderzoeken waard zijn.
In Nederland wordt DDT sinds 1973 niet meer gebruikt in de landbouw.
© Nationale Zorggids