Kinderartsen moeten de laatste jaren steeds meer moeite steken in het informeren van ouders over het belang van vaccinaties tegen potentieel gevaarlijke ziektes als kinkhoest en mazelen. Gesprekken tussen ouders en artsen verlopen steeds heftiger, zeggen ze. En hoe ze met de weerstand moeten omgaan weten ze niet. Want hoe kun je ouders die niet in de wetenschap geloven, overtuigen van iets anders? Dit meldt L1Nieuws.
Vaccineren is noodzakelijk om ziekten als kinkhoest en mazelen terug te dringen en uitbraken te voorkomen. “Zo simpel is het.” Hoe minder gevaccineerden er zijn, hoe groter de problemen worden. Volgens de arts wilden ouders vroeger nog wel luisteren en accepteerden zij het feit dat ernstige ziektes te voorkomen zijn met vaccinaties. Maar vaak komen ouders nu al de spreekkamer binnen met de boodschap dat ze niets over vaccineren willen horen “want daar geloven wij niet in”. “Maar eigenlijk zeggen ze ‘wij moeten niks hebben van jouw geneeskunde’”, stelt de arts. Veel van zijn collega’s voeren dezelfde strijd.
Natuurlijke immuniteit
Ouders die hun kind niet willen vaccineren, willen dat hij of zij natuurlijke immuniteit opbouwt. Ofwel, door de ziekte mee te maken antistoffen krijgt. Maar vaak genoeg is de strijd dat een ziek kind moet voeren niet gelijk: een infectieziekte kan veel sterker zijn dan de natuur. De arts is verdrietig en boos dat ouders hun kind zo in gevaar willen en durven te brengen. “Dan moet je het ook accepteren dat er doden kunnen vallen of zwaar gehandicapte kinderen uit voort komen.” Hij stelt dat die ouders onbewust ene enorme verantwoordelijkheid met zich mee dragen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky