Mannen laten zich steeds vaker steriliseren. De meesten die hiervoor kiezen zijn tussen de 35 en 40 jaar oud, blijkt uit een rondgang van NOS onder urologieklinieken. Maar ook blijken 30-minners vaker de keuze te hebben gemaakt om zich te laten steriliseren. Dit ziet ruim 30 procent van de urologieklinieken, meldt NOS.
De grootste groep mannen die zich laat steriliseren, heeft geen kinderwens meer. Zij doen dit vaak in samenspraak met hun vrouw, die na sterilisatie geen hormonale anticonceptie meer hoeft te gebruiken. Maar ook is er een groep jonge mannen die geen kinderwens heeft, bijvoorbeeld vanwege de klimaatcrisis. Mannen die vanwege een genetische aandoening hun genen niet willen doorgeven, bezoeken tevens regelmatig een urologiekliniek. Bij sommige mannen speelt de mentale gezondheid een rol bij de definitieve wens om geen kinderen te krijgen.
Spijt na sterilisatie
Niet alleen specialistische klinieken verrichten sterilisaties, hiervoor kunnen mannen ook gewoon terecht bij de huisarts of in het ziekenhuis. Bij mannen onder de 30 voeren artsen de handeling echter niet zomaar uit. Het is aan de arts in kwestie zelf of deze de ingreep wil uitvoeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jonge mannen of mannen zonder relatie, vaker spijt krijgen van hun sterilisatie. Desondanks blijft die kans klein: niet meer dan 2 tot 6 procent zou hun sterilisatie het liefst ongedaan maken. Dat percentage is bij mannen jonger dan 25 met 11 procent wel iets hoger.
Lees ook: Gentle touch vasectomy: vriendelijke sterilisatietechniek voor mannen