Zwangere vrouwen met een coronabesmetting lopen het risico op een kapotte placenta waardoor zij een miskraam of doodgeboren kindje kunnen krijgen. Is dit ook een risico als zij voor een tweede keer zwanger willen worden? Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat niet het geval te zijn. Vrouwen die opnieuw zwanger zijn hebben geen verhoogde kans op een nieuwe miskraam of doodgeboren kindje. Dit meldt LUMC.
Relatief veel zwangere vrouwen met de deltavariant van het coronavirus belandden in het ziekenhuis vanwege een kapotte placenta. Het risico op een doodgeboren kindje was bij hen vier keer zo groot als bij vrouwen die niet besmet waren. Er bleek een direct verband te zijn tussen COVID-19 en aangetaste placenta’s. Dit is ook het geval bij CMV, listeriose en malaria. Deze ziektes kunnen ook de placentaziekte CHI (chronic hystiocytic intervillositis) veroorzaken.
Geen verhoogd risico
Bij onder meer CMV en malaria is bekend dat een volgende zwangerschap geen verhoogde risico’s op een miskraam of doodgeboorte met zich meebrengen, behalve bij een zeer zeldzame CHI-variant. LUMC-onderzoek toont nu aan dat CHI door COVID niet automatisch terugkeert bij vrouwen die de ziekte een eerste keer hadden. “Opzich niet heel verrassend, maar je moet het toch nog even bewijzen." En dat is zeer geruststellend voor stellen die eerder een baby (vroegtijdig) verloren door een kapotte placenta na corona. "Bovendien hoeven dokters geen preventieve en belastende medicatie meer te geven.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky