Sinds 1 januari 2024 zit de vaccinatie tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma, maar deze week is het vaccineren van baby’s officieel van start gegaan. Ouders met een kindje geboren vanaf 1 januari krijgen hiervoor een uitnodiging in de bus. Omdat het rotavirus door hevige diarree en uitdroging tot een ziekenhuisopname kan leiden, is het middel opgenomen in het RVP. Kindjes krijgen geen prikje, maar druppels in de mond. Dit meldt het RIVM.
Het rotavirus is zeer besmettelijk en kan bij jonge kinderen leiden tot een ontstoken maag en darmen, waardoor zij moeten overgeven en dunne diarree hebben. Andere symptomen zijn koorts en misselijkheid. In Nederland komt het rotavirus veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud. Kinderen kunnen erdoor uitdrogen en in het ziekenhuis belanden.
Ziekenhuisopnames voorkomen met Rotarix
Gemiddeld komen ieder jaar zo’n 3.600 kinderen door het rotavirus in het ziekenhuis te liggen. Het rotavaccin Rotarix kan 1.930 tot 3.389 ziekenhuisopnames per jaar voorkomen. Hoewel het niet vaak voorkomt dat een kindje aan de gevolgen van het virus overlijdt, gebeurt dat soms helaas wel. In Nederland sterven vijf tot zeven kindjes per jaar door rota. Kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of aangeboren afwijkingen hebben, lopen extra risico op het rotavirus. Voor hen was het drankje al jarenlang beschikbaar.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky