Normal_moeder_moederschap_baby_geboorteverlof

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de mogelijkheden voor het opnemen van ouderschapsverlof uitbreiden. Een beter evenwicht tussen werk en privé voor jonge ouders. Dat is het doel van een aantal nieuwe afspraken over betaald ouderschapsverlof. Dankzij de voorstellen kunnen werkende ouders langer bij hun pasgeboren kind zijn en in die periode bewuster stilstaan bij de verdeling van taken, aldus Koolmees. Dit melden de Tweede Kamer en FNV. 

Na de geboorte van een kind mogen de vader en moeder ieder negen weken ouderschapsverlof opnemen. In die periode wordt 50 procent van hun loon door de overheid vergoed. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels die vanaf augustus 2022 ingaan.

“Als je schoonmaker of pakketbezorger bent, kom je met deze regeling onder het minimumloon uit”, zegt Peter Kwint van de SP. Volgens hem hebben mensen met weinig geld daarom niet de vrijheid om ouderschapsverlof op te nemen.

Senna Maatoug van GroenLinks vraagt zich ook af waarom er geen vergoeding van 100 procent van het inkomen komt. Zij wil dat de minister ook ervaringen uit andere landen meeweegt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat mannen pas minder gaan werken als meer dan 60 procent van hun inkomen wordt vergoed. Maar een verhoging naar 70 procent kost al 170 miljoen euro extra per jaar, zegt Koolmees. Het kabinet heeft dekking gevonden voor een vergoeding van 50 procent, maar als tijdens de formatie partijen hierover afspraken maken, dan kan het percentage worden aangepast.

Kleine ondernemers

Werkgevers moeten een aanzienlijk deel van de vergoeding van het ouderschapsverlof dragen. Ook voor het aanvragen van dat verlof zijn zij verantwoordelijk. Judith Tielen van de VVD maakt zich daarom zorgen over de financiële en administratieve lasten voor het mkb.

Het UWV helpt ondernemers met het aanvragen van het verlof voor hun werknemers, zegt minister Koolmees. Hij zegt toe dat hij alsnog gaat onderzoeken wat de nieuwe regels betekenen voor het midden- en kleinbedrijf.

Vakbond FNV maakt zich net als diverse Kamerleden zorgen over de hoogte van het betalingsniveau. Door het ouderschapsverlof voor 50 procent door te betalen, is dit verlof minder toegankelijk voor ouders met een laag of middeninkomen. Daarom pleit FNV voor een hoger betalingsniveau zodat alle ouders ervan kunnen genieten.

Door: Nationale Zorggids