Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Kunstmatige inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen wordt vanaf 2020 niet langer vergoed vanuit het basispakket, maar vanuit een speciale subsidiepot. Hiermee is een bedrag gemoeid van maximaal 5 miljoen euro per jaar. Hoe de subsidieregeling er precies uit komt te zien, wordt binnenkort bekendgemaakt. 

Eerder dit jaar ontstond grote ophef toen duidelijk werd dat de inseminatie van lesbische en alleenstaande vrouwen niet langer vergoed werd vanuit de zorgverzekering. “Vrouwen die op vrijdag nog hormonen spoten voor de inseminatie die week daarop, kregen op maandag te horen dat de behandeling niet langer vergoed zou worden’’, zegt Sara Coster van Meer dan Gewenst (een platform voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met een kinderwens of gezin). Het Zorginstituut Nederland oordeelde namelijk dat er geen medische noodzaak is voor de behandeling en dat de vergoeding dus niet past in het basispakket.
 
Onder andere het COC, Meer dan Gewenst en de beroepsvereniging voor gynaecologen (NVOG) pleiten voor het behoud van de vergoeding. Zij benadrukken dat lesbische en alleenstaande vrouwen recht hebben op een gelijke behandeling. Ook vrezen zij voor de veiligheid van vrouwen en hun toekomstige kind als vrouwen zelf op zoek gaan naar een donor omdat zij de behandeling niet zelf kunnen of willen betalen.  
 
De organisaties zijn blij dat er nu een oplossing is gevonden, wel houden zij nog een slag om de arm totdat meer bekend is over de uitwerking van de subsidieregeling. "We willen eerst zwart op wit zien dat de behandeling voor iedereen is’’, zegt Coster.
 
Lees hier het hele interview over de vergoeding van kunstmatige inseminatie met donorzaad.
 
Door: Nationale Zorggids