Na steeds meer berichten over overlast van actievoerders bij abortusklinieken, blijft Stichting Schreeuw Om Leven heel duidelijk bij haar standpunt. In Nederland zouden helemaal geen abortussen meer uitgevoerd moeten worden, als het aan hun ligt. Vrijwilligers van de stichting stonden tot voor kort wekelijks bij abortusklinieken in het land, maar nu wordt het ‘waken’ stilgelegd door berichten van overlast. De missie gaat echter onveranderd door, zo blijkt uit een interview in Trouw.
Directeur Kees van Helden zou willen dat er in Nederland helemaal geen abortussen meer worden uitgevoerd. In plaats daarvan zouden vrouwen geholpen moeten worden om het beste van hun situatie te maken en om vrouwen goed te informeren over de keuze die ze willen maken. Maar dat advies kan voor ongewenst zwangere vrouwen aanstootgevend geven. Wanneer een zwangere vrouw de abortuskliniek betreedt, kan zij door meerdere mensen aangesproken worden op haar keuze. De vrijwilligers van Schreeuw Om Leven zijn volgens de directeur respectvol, maar andere demonstranten komen als agressief over.
Bufferzones
Dat is ook de reden waarom minister De Jonge van Volksgezondheid zogenoemde bufferzones instellen, waardoor actievoerders niet binnen een bepaalde straal rondom de kliniek actievoeren. Vrouwen kunnen op deze manier de abortuskliniek rustig betreden en zonder angstig gemaakt worden door foto’s en beeldjes van foetussen en leuzen over moord. Of gemeenten uiteindelijk een bufferzone inlassen, is afhankelijk van het beleid van de betrokken gemeente. Nederland telt 17 abortusklinieken, die allen last hebben van actievoerders van verschillende organisaties. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen dat de demonstraties helemaal worden verboden, maar dat is volgens de minister niet mogelijk.
‘Journalisten schenden privacy’
Op dit moment gaan de vrijwilligers van de christelijke anti-abortusstichting niet waken bij de klinieken, door alle ophef. Van Helden vindt het jammer dat zijn stichting de vrouwen nu niet kan helpen. Hij stelt dat de media nu juist de privacy van de vrouwen schendt. “Ik had al in de krant gelezen dat journalisten mee naar binnen gaan en televisieploegen wachtkamers inlopen. Denk je dat vrouwen die daar zitten te wachten op een abortus dat fijn vinden?", aldus de directeur in Trouw. Klinieken waarschuwen over het algemeen al voor de aanwezigheid van actievoerders. Zo weten vrouwen waar ze rekening mee moeten houden als ze bij de kliniek aankomen.
Door: Nationale Zorggids