In vijftien jaar tijd is het aantal kinderen dat via een keizersnede ter wereld kwam gegroeid van 16 miljoen naar 29,7 miljoen. Dat is een verdubbeling van het aantal keizersnedes, zo blijkt uit onderzoek van een grote groep internationale wetenschappers. Ze vinden de toename opmerkelijk, want de maatregel is vaak niet nodig en bovendien niet zonder risico’s. Dit meldt Trouw.
In sommige landen, waaronder Egypte en Brazilië, bestaat meer dan de helft van de bevallingen uit een keizersnede. Ook in de Verenigde Staten worden bovengemiddeld vaak keizersnedes uitgevoerd (32,9 procent in 2015). En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het liefst ziet dat het maximaal aantal keizersnedes per land niet uitkomt boven de 15 procent. Dit is ongeveer het percentage waarop men zou uitkomen bij enkel medisch noodzakelijke ingrepen.
Keizersnedes in Nederland
Nederland voert ook meer keizersnedes uit dan de WHO ‘voorschrijft’, maar zit wel dicht bij het wenselijke percentage. In 2015 kwam 16,6 procent van de baby’s ter wereld via een keizersnede en in 2016 daalde dit naar 16 procent.
Complicaties na keizersnede
“Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren kindjes en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap”, aldus één van de onderzoekers. Hoewel de kans hierop klein is, zijn de complicaties wel gevaarlijk.
Door: Redactie Nationale Zorggids