Sinds het Meander Medisch Centrum in 2006 vaststelde dat zwangere vrouwen soms een vitamine D-tekort hebben, schrijven artsen extra vitamine D voor. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het huidige advies alsnog niet voldoende is om de tekorten bij zwangere vrouwen op te vangen. Dat meldt het Meander Medisch Centrum.
In de laatste richtlijnen van de Gezondheidsraad (afkomstig uit 2012) staat dat vrouwen vierhonderd eenheden vitamine D per dag moeten binnenkrijgen. Onderzoekers van het Meander Medisch Centrum stelden onlangs vast dat de doseringen, hier en op internationaal niveau, te laag zijn. In ieder geval voor vrouwen die geen normaal vitamine D-gehalte hebben. Vrouwen die een tekort hebben zouden een verhoogde dosering vitamine D voorgeschreven moeten krijgen. Wie wel een normaal gehalte heeft, kan met een gerust hart de huidige richtlijnen volgen.
“Het belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend. Wie als pasgeborene een tekort aan dit vitamine D heeft, loopt een verhoogd risico op onder meer botafwijkingen, spierzwakte, bevattelijkheid voor (luchtweg)infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes”, zegt klinisch chemicus Jos Wielders. Zwangere vrouwen zouden vitamines op maat voorgeschreven moeten krijgen, vindt hij.
Door: Redactie Nationale Zorggids