Een kind dat ‘s nachts niet doorslaapt kan een grote invloed hebben op het gezin. Daarom willen kinderartsen dat er betere hulpverlening komt voor de ouders die zich hierdoor onbegrepen voelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
“Slaapproblemen van kinderen worden door de omgeving als snel gebagatelliseerd. ‘Het gaat vanzelf wel over’, ‘je moet gewoon wat harder zijn en hem laten huilen’. Maar dat krijsen kan uren doorgaan, soms elke nacht, maandenlang”, zei kinderarts Sigrid Pillen vorige wek op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Een baby met een slaapprobleem doet er langer dan een half uur over om in slaap te vallen of wordt ‘s nachts minstens één tot drie keer minstens vijf minuten lang wakker. Toch kunnen ouders van kinderen die wel snel in slaap vallen ook prikkelbaar zijn en sociale problemen ervaren.
Susanne Willekes, moeder en kinderslaapcoach, heeft ook slapeloze nachten gehad samen met haar kind. Juist daarom volgde ze een opleiding tot kinderslaapcoach. Inmiddels heeft zij aanvragen gehad van tweehonderd Amsterdamse gezinnen die haar hulp nodig hadden. Willekes benadrukt dat ieder kind anders is en dat er dus geen kant-en-klare oplossing beschikbaar is. Wat wel duidelijk is, is dat slapen een aangeleerde vaardigheid is. Ouders kunnen kinderen leren hoe zij in slaap kunnen vallen. Misschien vallen ze niet direct acht uur lang in slaap, maar als zij zichzelf in slaap kunnen krijgen kunnen de kinderen hun onderbrekingen zelf oplossen.
Het advies van kinderarts pillen is om met het kind naar het consultatiebureau te gaan. Werkgevers zouden er misschien over na kunnen denken om hun werktijden aan te passen voor nieuwe ouders. Wat geen goed plan is, aldus Willekes, is een kind later naar bed brengen. “Een oververmoeid kind zal alleen maar slechter slapen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids