Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, verbonden aan het Erasmus MC, heeft kinderen met koorts gefilmd. Deze filmpjes komen op een speciale website voor ouders te staan, waar zij kunnen inschatten hoe ziek hun kind is. De website is nog niet gelanceerd. Dat meldt RTL Nieuws.
Ouders lijken onvoldoende kennis te hebben van de koortssymptomen bij een ziek kind. Daardoor brengen ze (vaak onnodig) een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Aan de andere kant zijn er ook ouders die hun kind te laat naar de huisarts brengen. Vooral bij jonge kinderen die zichzelf (nog) niet kunnen uitdrukken, is het een lastige situatie voor ouders.
“Ouders letten vaak op dingen die aan de buitenkant heel erg zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld of een kind heel hard huilt of heel veel hoest”, zegt kinderarts Rianne Oostenbrink. Artsen zien andere dingen, zoals hoe stil een kind is, of hoe het kind ademt. Hoewel artsen op het moment zelf de situatie goed kunnen inschatten, is het lastig om vooruit te kijken. Daarom adviseren zij ouders altijd om terug te komen als de gezondheid van hun kind lijkt te verslechteren.
Maar daar ligt vaak het probleem. Het is voor ouders lastig in te schatten wanneer de situatie verslechterd. Aan de informatievoorziening ligt het niet, maar de informatie is lastig toe te passen op hun eigen situatie. Het Sophia Kinderziekenhuis wil dit makkelijker maken voor ouders en heeft daarom kinderen met koorts gefilmd (met toestemming van de ouders). Op de toekomstige website krijgen ze handvatten om de gezondheid van hun kind in te schatten door te letten op kortademigheid of andere benauwdheidsklachten.
Door: Redactie Nationale Zorggids