Het leven van Dirk De Wachter is niet enorm veel veranderd sinds hij gediagnosticeerd is met kanker, ruim een jaar geleden. De psychiater en schrijver werkt nog gestaag door. Wel is hij sneller moe. “‘Eindelijk wordt mijn man normaal’, zei mijn vrouw laatst.” Deze week komt zijn nieuwe boek Vertroostingen uit, waarin hij vertelt over zijn ziekte. We vragen hem alvast een tipje van de sluier op te lichten.
“Het is geen moeilijk wetenschappelijk werk”, zegt De Wachter over zijn boek. “Geen zware, filosofische analyse. Het is gewoon mijn verhaal. Niets meer dan dat.” Hij werd gemotiveerd om dat verhaal op te schrijven door de vele reacties die hij kreeg op een interview dat hij gaf aan een Belgische krant. Mensen vertelden hem dat ze zich getroost voelden door zijn verhaal. Hopelijk heeft dit boek een vergelijkbaar effect, zegt De Wachter.
Verwacht geen baanbrekende inzichten van de psychiater, sinds hij ziek is geworden. Zijn ideeën over het leven en de dood, of het leven na de dood, zijn vooral bevestigd. Zijn belangrijkste conclusie: troost zit vooral in steun van de ander. “Contact met anderen is zo essentieel in ons leven. Met naasten, maar ook met zorgverleners. De dokter die je vraagt hoe het gaat, de verpleegkundige die je aanraakt. Dat is cruciaal.”
Het hele interview met Dirk De Wachter lezen? Dat kan hier.
Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs