Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Door een zwangere makaak te infecteren met het zikavirus hebben Amerikaanse wetenschappers kunnen bewijzen dat het virus een desastreus effect heeft op de hersenontwikkeling van de foetus. De onderzoekers denken dat makaken uitermate geschikt zijn als proefdier voor vaccins tegen het zikavirus, omdat de schade dusdanig leek op de schade bij een menselijk ongeboren kind. Dat meldt de Volkskrant. 

De makaak in de studie werd gelijk aan het menselijke equivalent van een zwangerschap van 28 weken geïnfecteerd met het virus. Het virus sloeg binnen tien dagen toe, maar alleen op de hersenen van de ongeboren makaak. De ontwikkeling van de hersenen kwam tot stilstand. De onderzoekers van de University of Washington concluderen daarom dat alleen een vaccin of medicijn effectief is voor zwangere vrouwen. Zodra de vrouw zelf iets van het virus merkt is het vaak al te laat voor haar ongeboren kindje.

Dat het virus ook relatief laat in de zwangerschap van de makaak toesloeg, maakt dat de onderzoekers vrezen dat de infectie ook in een later stadium gevaarlijk kan zijn. Ook waarschuwen de onderzoekers voor niet-zwangere volwassenen en pasgeboren baby’s. “Vorige week nog bleek dat het volwassen oog een reservoir kan zijn voor het zikavirus. Dat is zeer, zeer zorgelijk”, zegt hoofdonderzoeker Kristina Adams Waldorf.

Erasmuc MC-viroloog Eric van Gorp erkent de conclusies van de studie. Hoewel de bevindingen zeer belangrijk zijn, moet nog uitwijzen of onderzoek op de mens dezelfde resultaten zou krijgen, zegt de viroloog. 

In Nederland liepen tot nu toe zo'n 75 mensen het zikavirus op, waaronder enkele zwangere vrouwen. Het gaat om reizigers die allemaal in het buitenland besmet zijn geraakt. Het RIVM denkt dat veel meer Nederlanders het virus hebben opgelopen, omdat maar een op de vijf mensen daadwerkelijk klachten krijgt na een besmetting.

Door: Redactie Nationale Zorggids