Jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud die op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden, hebben in meer dan de helft van de gevallen in en om huis een ongeluk gehad. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat vooral kinderen onder de twee jaar regelmatig in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Vaak hebben ouders nog niet genoeg maatregelen getroffen om ongelukken in huis te voorkomen. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Bijna 18.000 kinderen bezochten in 2014 de Spoedeisende Hulp. Bijna vijfduizend van die kinderen waren nog geen jaar oud. “Opvallend is dat ouders vooral bij het eerste kind vaak te laat zijn met het nemen van veiligheidsmaatregelen”, zegt Mieke Cotterink, expert op het gebied van kinderveiligheid bij VeiligheidNL. Omdat jonge kinderen zich razendsnel ontwikkelen, verrassen ze hun ouders regelmatig met de dingen die ze al kunnen. Ouders hebben niet in de gaten dat onder andere hete voorwerpen plotseling binnen handbereik liggen en treffen te laat maatregelen.
De meeste kinderen die op de SEH worden binnengebracht, zijn gevallen. Verbranding of vast komen te zitten was ook een veelvoorkomende reden om naar het ziekenhuis te komen. Volgens Cotterink is het voor ouders belangrijk om deze ongelukken te voorkomen door zelf actie te ondernemen. De stelling dat kinderen leren van ongelukken is volgens haar niet helemaal correct. “Daar zit wel wat in, maar bij kinderen tot 4 jaar werkt dat niet. Die kunnen nog geen link leggen tussen oorzaak en gevolg.” Het is volgens de veiligheidsexpert dan ook belangrijk dat je je kinderen zo goed mogelijk beschermt tegen ongelukken in en om het huis.
© Nationale Zorggids