Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) doet onderzoek naar verhoging van de leeftijdsgrens voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De vereniging bekijkt of de leeftijd omhoog kan naar vijftig jaar. Anderhalf jaar geleden heeft minister Schippers van Volksgezondheid het verzoek van heroverweging bij de NVOG neergelegd. Hier is vervolgens om onbekende redenen niets mee gedaan. Dit meldt de Volkskrant.

Ivf-behandelingen bij vrouwen worden in Nederland vergoed tot 43 jaar. Op eigen kosten mogen deze behandelingen uitgevoerd worden tot 45 jaar. Na het passeren van deze leeftijd verdwijnt de kans op natuurlijke zwangerschap grotendeels en is het risico op afwijkingen te groot. “Maar voor gebruik van donor-eicellen of eigen ingevroren cellen geldt medisch gezien geen duidelijke leeftijdsgrens. Het is puur een ethische discussie of we zulke oude moeders willen”, zegt prof. dr. Bart  Fauser, hoofd van de fertiliteitskliniek van het UMC.

In het buitenland worden fertiliteitsbehandelingen al jaren succesvol uitgevoerd bij oudere vrouwen. In de meeste landen is de grens vijftig jaar, echter hebben sommige landen geen leeftijdsgrens. Theo de Boer is hoogleraar Ethiek van de Zorg aan de Theologische Universiteit van Kampen en vindt dat de natuur zwangerschappen mogelijk heeft gemaakt voor vrouwen tussen de vijftien tot vijfenveertig jaar. Hij verwacht met de ophoging een verschuiving in de leeftijd van zwangere vrouwen: “Het aanbod zal vraag creëren en zorgt ervoor dat vrouwen hun zwangerschap gemakkelijker uitstellen: het mag van de dokters en de minister, dus laten we eerst carrière maken.” Guido de Wert, hoogleraar Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde in Maastricht vindt het onwenselijk dat Nederlandse vrouwen naar het buitenland moeten voor een dergelijke behandeling. De zwangerschapsrisico's vallen volgens hem op latere leeftijd mee. Wel moet er goede screening en begeleiding plaatsvinden.

De NVOG heeft inmiddels met spoed een werkgroep opgericht. Naar verwachting duurt het een halfjaar om het verzoek van minister Schippers van een reactie te voorzien, laat professor Frank Broekmans, voorzitter Voortplantingsgeneeskunde bij de NVOG weten. 

©Nationale Zorggids