Normal_peuter_schaduw

Pasgeboren baby's vertonen geen spoor van angst wanneer iemand ze in een diepte laat kijken. Uit  nieuw onderzoek is gebleken dat het voor baby's in de eerste maanden nog niet mogelijk is om hoogtevrees te ervaren. Dat meldt Scientias.

Vanaf het moment dat baby's zich zelfstandig gaan bewegen worden ze zich bewust van het gevaar van hoogte en diepte. Meestal gebeurt dit rond de negende maand. Lang wisten wetenschappers niet hoe die omslag tot stand kwam. Eerdere studies sloten al uit dat het komt doordat baby's pas later diepte kunnen zien of doordat ze al eens gevallen zijn.

Een team van Amerikaanse en Franse wetenschappers deed opnieuw onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van angst voor hoogte en diepte. Zij ontdekten dat baby's zich pas bewust worden van hoogte wanneer ze zich door een bepaalde ruimte gaan verplaatsen. Dat komt doordat baby’s die zich gaan voortbewegen meer gaan vertrouwen op visuele informatie uit hun omgeving om hun bewegingen te coördineren. Ze gebruiken bijvoorbeeld hun waarnemingen van de omgeving om in balans te blijven. 'Deze nieuwe resultaten suggereren dat baby’s heel specifieke ervaringen moeten meemaken om een volgende stap in hun ontwikkeling door te maken,' aldus de onderzoekers.

© Nationale Zorggids