Gemeenten in Midden-Brabant zien de kosten voor de jeugdzorg zo hoog oplopen, dat ze geld uit andere potjes moeten trekken om deze te kunnen betalen. Zo is er in de gemeente Tilburg een tekort van 7 miljoen euro op de jeugdzorgbegroting. Ander gemeenten kampen ook met miljoenentekorten. Jeugdzorgorganisaties in de regio zijn naarstig op zoek naar manieren om in de kosten te snijden, bijvoorbeeld door kinderen met complexe problematiek in groepen te behandelen. Maar ouders vrezen voor de gevolgen van het afschaffen van individuele zorg voor hun kinderen. Dit meldt Omroep Brabant.
Volgens wethouder Marcelle Hendrickx blijft een-op-een-begeleiding beschikbaar voor kinderen die dat nodig hebben, maar uit een brief van moeders aan de gemeenteraad blijkt dat jeugdhulpinstelling Crossroads hen heeft laten weten dat individuele begeleiding van kinderen in de toekomst niet meer mogelijk is. Een moeder zegt dat haar elfjarige zoon sindsdien weer vaker thuis is dan op de dagbesteding, terwijl hij juist zoveel baat had bij individuele hulp. De wethouder blijft echter volhouden dat het niet de bedoeling is dat deze vorm van jeugd-ggz helemaal stopt. “Als in een individueel geval een-op-een behandeling nodig is, dan blijft dat nog steeds beschikbaar.”
Groepsbehandelingen bij complexe problematiek
Desondanks kiezen jeugdhulpinstanties dus steeds vaker voor groepsbehandelingen, ook als het complexe problematiek betreft. Hendrickx stelt dat dit in sommige gevallen ook een veel betere oplossing is. Tegelijkertijd begrijpt ze dat ouders het beste weten wat hun kind nodig heeft, maar helaas is het beste niet altijd beschikbaar.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky