Kabinet trekt extra geld uit voor kinderbril, kindervaccinaties in de buurt en stervenszorg

Op aandringen van de Tweede Kamer trekt het kabinet extra geld uit voor pijnbestrijding op het sterfbed en voor het inenten van kinderen in de buurt. Ook komt er meer geld voor ouders die geen bril voor hun kind kunnen betalen en voor Kamp Westerbork.

 

De Kamer bespreekt deze week de begroting van minister Fleur Agema en de twee staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diende tal van wensen in om die bij te stellen. Veel verzoeken vinden geen gehoor, maar ChristenUnie en SGP krijgen voor komend jaar wel ruim 3 miljoen euro extra los voor de palliatieve zorg. Het budget voor het verzachten van het lijden als genezing niet meer mogelijk is, zou anders tekortschieten voor de groeiende groep mensen die er een beroep op doet.

Vaccinaties in de buurt

Ook voor de vraag van GroenLinks-PvdA om extra geld voor vaccinaties in de buurt, is Agema gevoelig. Ze stemt ermee in voor zo'n "wijkgerichte aanpak" 7 miljoen euro vrij te maken. Wie om de hoek zijn kind kan laten inenten of zich daarover kan laten informeren doet dat ook vaker, erkent Agema. En dat is belangrijk nu de vaccinatiegraad gevaarlijk terugloopt.

Kinderbril

Twee instanties waar ouders terechtkunnen voor de vergoeding van een kinderbril, krijgen op aandringen van de SP 250.000 euro extra subsidie. Zoals de Kamer al had opgedragen helpt het ministerie Herinneringscentrum Kamp Westerbork om een tekort voor volgend jaar te dichten, al zit de gehoopte verdere hulp er niet in.

Door: ANP