Friesland neemt omstreden beslissing: gesloten jeugdzorg komt toch terug

Geheel in strijd met het landelijk beleid, zijn er in Friesland nieuwe plekken bijgekomen voor gesloten jeugdzorg. Het is niet dat Jeugdzorg Friesland tegen de afbouw van gesloten jeugdzorgplekken is, maar zolang rechters besluiten dat een kind naar een gesloten locatie moet, kan de provincie niet zonder. Anders moeten de jongeren namelijk naar Groningen of zelfs nog veder weg. Dit meldt NU.nl. 

Na het sluiten van de omstreden gesloten jeugdinstelling Woodbrookers, was het voornemen om kleinschalige wooninitiatieven te openen voor de doelgroep die anders daar terecht was gekomen. Sinds deze maand zijn hiervoor vijf locaties in Friesland en mogelijk komen daar nog eens vijf bij. Peer van der Helm, hoogleraar residentiële jeugdzorg, is hier flink op tegen. Onderzoek toont namelijk aan dat gesloten jeugdzorg niet effectief is en vooral niet als er dwangzorg wordt toegepast. Kinderen in de gesloten jeugdhulp komen er soms zelfs met meer schade uit dan ze erin gingen.

Woodbrookers 2.0?

Van der Helm noemt de nieuwe locaties een Woodbrookers 2.0, maar dat gaat bestuurslid Dytmer Hettinga van Jeugdhulp Friesland te ver. Kinderen en jongeren komen namelijk op een kleinschalige plek, in een woonhuis. Ja, de deuren gaan er soms op slot, maar de voorbereidingen worden getroffen met de cliënten en ouders zelf. Het doel is om ze er niet langer dan drie tot vier maanden te behandelen. Drie voormalig medewerkers van Woodbrookers zijn bereid gevonden op deze locaties aan de slag te gaan. Ook zijn er zeven nieuwe personeelsleden aangenomen. Het doel blijft wel om uiterlijk in 2030 de gesloten jeugdhulp volledig te hebben afgebouwd.

Flinke omslag nodig

De hoogleraar is vooralsnog niet overtuigd van de nieuwe vorm van gesloten jeugdhulp in Friesland. Vooral omdat hij dergelijke opzetten al vaker heeft zien falen, ook als hij erbij betrokken was. Van der Helm is getuige geweest van brand, seksueel geweld en suïcides in nieuwe initiatieven. Natuurlijk zijn er ook goede voorbeelden, maar daarvoor is een flinke omslag nodig, benadrukt Van der Helm.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky