Gemeente Apeldoorn heeft zorgen over wachtlijst jeugdbescherming

Dertien jongeren in Apeldoorn stonden op 1 oktober op de wachtlijst om een jeugdbeschermer toegewezen te krijgen. Zij krijgen dus niet direct de hulp die nodig is van Jeugdbescherming Gelderland. In dit geval gaat het om ondertoezichtstellingen en reguliere voogdijmaatregelen. De gemeente Apeldoorn trekt aan de bel en heeft grote zorgen over de kwetsbare kinderen. Dit meldt De Stentor. 

Volgens Jeugdbescherming Gelderland doet ze regelmatig periodieke veiligheidsbeoordelingen van kinderen die op de wachtlijst staan, in samenwerking met haar eigen gedragswetenschapper. “En we maken gebruik van een wetenschappelijk risicotaxatie-instrument”, laat de instantie weten. Ook is er intensief contact met de hulpverleners die al wel betrokken zijn bij het gezin. Als de veiligheid van een kind op de wachtlijst in direct gevaar lijkt te zijn, krijgt deze meteen een jeugdbeschermer toegewezen. In geval van spoed hoeven kinderen nooit te wachten op passende hulp.

Preventie

De jeugdbeschermingsinstantie in Gelderland kampt al tijden met personeelstekorten, maar probeert deze op te lossen met het opleiden van zijinstromers als jeugdbeschermers en preventie. Dit houdt in dat gezinnen waar mogelijk onveilige situaties zijn, eerder in beeld komen. Hierdoor hoeven minder vaak jeugdbeschermingsmaatregelen te worden ingezet. Naar verwacht is er per december geen structurele wachtlijst meer in Apeldoorn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky