Frauderende zorgbedrijven steeds creatiever met wegsluizen zorggeld

Er is steeds minder controle op zorgfraude, terwijl er in toenemende mate verdachte zorgbedrijven zijn. Zij maken hoge winsten en doen enorm grote dividenduitkeringen van publiekelijk zorggeld. Pointer en Algemeen Dagblad deden hier onderzoek naar en stellen vast dat het aantal zorgbedrijven met structureel hoge winsten sinds 2019 nauwelijks is afgenomen, ondanks beloften van het ministerie van Volksgezondheid om dit probleem aan te pakken. Dit meldt Pointer. 

De groep zorgbureaus die structureel hoge winsten maakt, heeft sinds 2017 nooit een kleinere winstpercentage dan 5 procent gehad. En dat terwijl de reguliere marges in de zorg maximaal tussen de 3 en 5 procent zijn, als je geluk hebt. Hoge winsten die weer terug in de zorg worden gestopt, worden voor goede doeleinden gebruikt. Dit zou betekenen dat de zorgpremies weer omlaag kunnen net als de tarieven. Maar het gaat mis als zorgbedrijven met winstuitkeringen (ofwel dividenduitkeringen) geld uit de zorg halen.

Informatie Knooppunt Zorgfraude 

Tussen 2020 en 2022 ging het om een dividenduitkeringen van in totaal bijna 200 miljoen euro.
Zorgfraude aanpakken is onverminderd belangrijk gebleven, maar bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) komen hier steeds minder signalen over binnen. Waar er in 2019 nog 613 meldingen over minnenkwamen, is dat in 2022 bijna gehalveerd naar 338. Volgens een woordvoerder van het IKZ betekent dit vooral niet dat er minder zorgfraude is. Het aantal meldingen is gedaald als gevolg van de privacywetgeving. Maar ook zijn fraudeurs steeds creatiever en komen ze makkelijker weg met het wegsluizen van zorggelden.

Pijnlijk

Wat wij pijnlijk vinden, is dat er heel veel publieke instanties kijken hoe ze fraude kunnen stoppen. En dat het resultaat is dat de aanpak van fraude niet of nauwelijks effectief is. Het gaat hier niet alleen om dat er wordt gefraudeerd met publiek geld, maar ook dat kwetsbare mensen daar het slachtoffer van zijn”, aldus Ewout Irrgang, lid van het college van de Algemene Rekenkamer.

Meer weten hierover? Op donderdag 3 oktober om 20.25 zendt KRO-NCRV de Pointer-aflevering over zorgcowboys uit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky