Kinderen en jongeren in Tilburg en De Langstraat die jeugdhulp nodig hebben, kunnen hiervoor niet meer bij zorginstelling BuroJIJ terecht. De zorgaanbieder stelt een aanmeldstop in. Bestaande cliënten krijgen vooralsnog gewoon hulp. Volgens BuroJIJ is kan het financieel niet meer uit om jeugd-ggz en de regionaal schaarse genderzorg te bieden aan kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. De vergoeding van gemeenten is te laag en de administratieve lastendruk te hoog. Dit meldt het Brabants Dagblad.
Directeur en behandelaar Bram Peters van BuroJIJ noemt het een schrijnende situatie voor kinderen die het al moeilijk hebben en door het besluit tussen wal en schip vallen. “Het is een ethisch dilemma, maar aan de andere kant moeten we ook ons bedrijf gezond houden. De zorg voor volwassenen gaat gewoon door, omdat deze vergoed wordt door zorgverzekeraars. Voor jeugdzorgbetalingen moeten zorgaanbieders aankloppen bij gemeenten en daar is het tarief veel lager.
Hervormingsagenda Jeugd
Peters vindt dat de overheid snel de Hervormingsagenda Jeugd moet oppakken. De invoering van de afspraken die daarin staan blijft te lang liggen, stelt hij. Als er nu niets gebeurt, raakt de sector nog meer jeugdhulpverleners kwijt. Medewerkers zijn de lastendruk zat en willen niet meer verantwoording afleggen voor een uur lang gesprek met een gezin of een telefoongesprek van vijf minuten met een docent.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky