Veel Nederlandse jongeren hebben moeilijk toegang tot goede SOA-zorg. Vanwege financiële, logistieke en sociale redenen is er een hoge drempel voor het doen van een test. Bas Mourik, arts-microbioloog in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), wil daar verandering in brengen. Op maandag 25 juli opende hij de eerste ‘one-stop shop-locatie’ voor SOA-zorg in Den Haag. Dat meldt het LUMC.
Veel mensen praten er liever niet over: het doen van een SOA-test. Toch zijn er jaarlijks ruim een half miljoen Nederlanders die SOA-zorg nodig hebben. Mourik ziet de landelijke vraag naar gedegen zorg toenemen. Hij startte daarom in 2018 het project Zinnige Infectie Zorg (ZIZ). “Het is tijd dat we de toegang tot SOA-zorg in Nederland laagdrempeliger maken”, vertelt hij. Het openen van de SOA-kliniek is daarbij een belangrijke stap. Het idee is dat jongeren na één bezoek zowel het consult, de diagnostiek als de behandeling achter de rug hebben. In de kliniek zijn momenteel één verpleegkundige en een laborant werkzaam. De verwachting is dat zij per dag 15 tot 30 jongeren kunnen helpen.
Goedkoop, discreet en efficiënt
Om het hele proces efficiënt te laten verlopen, kunnen jongeren een gratis e-consult starten op de website van ZIZ. Naast het doorlopen van een vragenlijst is het ook mogelijk om -in een veilige omgeving- foto’s mee te sturen van een potentiële SOA. Deze worden vervolgens door een dermatoloog van het LUMC bekeken en beoordeeld. Na afloop van het e-consult krijgt de jongere direct een persoonlijk advies over zijn of haar risico op een SOA.
Vervolgens kan hij of zij kiezen om een testpakket thuis te laten bezorgen, of om zonder afspraak langs te komen bij de SOA-kliniek. Op locatie kan er direct worden getest, waardoor de bezoeker niet lang hoeft te wachten op de uitslag. Als er een SOA wordt vastgesteld, ontvangt de patiënt direct de juiste begeleiding en de bijbehorende behandeling. Het zorgtraject kan daardoor na het bezoek direct worden afgesloten.
Door: Nationale Zorggids
De zoveelste subsidiespons. We kennen toch een Ggd, die zit nota bene al in Den Haag. Nu komt er weer een orgaan dat op soa gaat testen? Waarom? Kan de Ggd z'n werk niet gewoon gaan doen? En goedkoop is geen argument als je aan de andere kant subsidie beurt.