Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijziendheid (myopie) onder Nederlandse kinderen snel toeneemt. Dat is vervelend bij het kijken nu en zorgwekkend voor het zicht in de toekomst. Hoge bijziendheid (-6 of meer) op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot blindheid op latere leeftijd. Naar verwachting gaat het om zo’n 50.000 mensen die blind worden en minimaal 140.000 slechtziend in de komende dertig jaar als gevolg van myopie. Niet goed kunnen zien kan grote impact hebben. Knijpen met de ogen, hoofdpijn en zelfs achter raken op school. Een van de oorzaken is dat kinderen veel te weinig buiten zijn en te veel dichtbij kijken bijvoorbeeld op een scherm. Om hen en hun ouders daar bewust van te maken, start het Oogfonds vandaag de speelse campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’.
Myopie heeft voor een groot deel te maken met de leefstijl en is deels erfelijk. De studie in opdracht van het Oogfonds laat voor het eerst de Nederlandse cijfers zien. Bijziendheid leidt bij maar liefst één op de drie kinderen tot slechtziendheid of blindheid op latere leeftijd. Sinds de jaren zestig komt myopie vijf keer vaker voor en als die trend doorzet is het aantal slechtzienden in Europa naar schatting in 2055 verdrievoudigd. In dat jaar telt Nederland volgens de prognoses tussen de 140.000 en 210.000 slechtzienden als gevolg van myopie en tussen 53.000 en 80.000 blinde mensen. Kinderen die op jonge leeftijd veel van dichtbij naar bijvoorbeeld schermpjes kijken en weinig buitenspelen, het grootste risico lopen om myopie te ontwikkelen. Momenteel is een kwart van de dertienjarigen in Nederland al bijziend.
Simpele leefregels
Uit onderzoek blijkt dat één extra uur per week buitenspelen de kans op bijziendheid bij kinderen al enorm vermindert. Het Oogfonds en oogartsen bevelen daarom een paar simpele leefregels aan waarmee ouders en kinderen de ontwikkeling van bijziendheid tegen kunnen gaan:
- Houd schermen op een armlengte afstand van de ogen
- Kijk na twintig minuten dichtbij, twintig seconden in de verte
- Ga elke dag zeker twee uur naar buiten
Door: Nationale Zorggids