Gerichter beleid nodig op roken en alcoholgebruik scholieren

De dalende trend van alcoholgebruik en roken onder scholieren is gestagneerd. Wat opvalt zijn de grote regionale verschillen in gebruik van alcohol en verschillen tussen opleidingsniveaus qua roken. Dit blijkt uit twee verschillende onderzoeken van het Trimbosinstituut, de GGD’en en het RIVM. De onderzoeken benadrukken het belang van aanvullende maatregelen om de ambitieuze doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord te realiseren: geen tabak- en alcoholgebruik onder de 18 jaar, met voor tabak als ‘deadline’ 2040. Dit meldt het RIVM.

In het najaar van 2019 heeft het Trimbos-instituut het 'Peilstationsonderzoek Scholieren' uitgevoerd in groep 7 en 8 van het basisonderwijs en alle klassen van het voortgezet onderwijs. De GGD’en hebben onderzoek gedaan in het kader van de Gezondheidsmonitor Jeugd onder middelbare scholieren in de klassen 2 en 4. Door de gegevens naast elkaar te leggen ontstaat een landelijk beeld van de lange termijn trends en kan tegelijkertijd ingezoomd worden op regionale verschillen.
 

Ambities Nationaal Preventieakkoord

In november 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord ondertekend dat zich richt op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Voor roken is de doelstelling voor jongeren dat er in 2040 geen enkele jongere meer rookt. Voor alcohol is de doelstelling dat het alcoholgebruik onder jongeren is gedaald tot maximaal een kwart van alle jongeren en het aantal jongeren die te veel (binge)drinkt ook afneemt.
 
De cijfers van de in 2019 uitgevoerde onderzoeken laten zien dat op beide thema’s verdere stappen gezet moeten worden om de doelstellingen te realiseren, zoals ook geconstateerd werd in de Voortgangsrapportage van het Nationaal Preventieakkoord van 23 juni.
 
 
Door: Nationale Zorggids