Gescheiden ouders die tegen de regels in hun kinderen voor zichzelf houden, moeten standaard door de politie worden aangepakt. Dat stellen D66 en SP voor aan minister Dekker voor Rechtsbescherming. De partijen vinden dat het nog te vaak gebeurt dat gescheiden ouders ongestraft regels aan hun laars lappen, waardoor een van hen nauwelijks nog contact heeft met een kind. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.
"Als eenmaal vervreemding is ontstaan tussen ouder en kind, dan dreigt het gevaar dat herstel van contact lastig wordt. Het niet nakomen van afspraken mag niet lonen", aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp in de Telegraaf.
Ouderverstoting niet herkend
’Ouderverstoting’ wordt vaak niet herkend. D66 en SP stellen dat vijftien procent van de kinderen van gescheiden ouders contact met een van de ouders verliest. Agenten die te maken krijgen met deze conflicten, moeten volgens de twee partijen worden bijgeschoold.
Eerder dit jaar werd al een motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen door de Tweede Kamer aangenomen. Hij riep de regering op om nog voor het einde van het jaar met voorstellen te komen om strenger op te treden tegen mensen die zich niet aan een omgangsregeling houden. "Een kind hoort niet vervreemd te raken van één van zijn ouders", aldus Van Nispen. "Mensen moeten er vanaf het eerste moment van doordrongen zijn dat het niet naleven van uitspraken van rechters niet zonder gevolgen kan blijven."
VVD en GroenLinks staan positief tegenover het plan, maar hebben er nog wel vragen over.
Door: Nationale Zorggids
'Ouderverstoting niet herkend'. dat heet je handen in onschuld wassen. Het wordt al decennia langer zorgvuldig doelbewust systematisch uitgevoerd.
Ook Jeugdformaat en ook Veilig Thuis Haaglanden heeft ondanks dat ex aangaf dat het haar intentie was om het contact met mijn kind te verbreken, dat niet opgenomen. Ex was toen al terminaal ziek, ergo het belang van het kind was ook bij de jeugdzorg instanties ver te zoeken.
De ervaring met de politie wat dat betreft: ze hebben alles gedaan om: A) geen aangifte op te nemen, B) na opname aangifte deze onder in de la te stoppen. Nog erger, de toenmalige HOvJ schreef in zijn inmiddels verwijderde colum bij omroep West dat vaders die dit overkomt maar elders om aandacht moesten gaan vragen.