Normal_rss_entry-173933

Diverse organisaties die zich bezighouden met de opvang van slachtoffers van seksueel misbruik hebben na de uitzending van de documentaire Leaving Neverland in totaal honderden telefoontjes en mails gehad van mensen die na het zien van de film hun verhaal kwijt wilden. Dat blijkt uit een inventarisatie van BuzzE.

In de film vertellen twee mannen die jarenlang tot de vriendenkring van Michael Jackson behoorden dat de zanger ze jarenlang seksueel zou hebben misbruikt. Ook komen familieleden en partners van de mannen aan het woord om te praten over de impact die het vermeende misbruik op hun leven had.

Hulplijn MIND Korrelatie kreeg vrijdagavond tijdens en na de uitzending vele tientallen telefoontjes. "Er belden boze fans die vroegen waarom wij ons hadden verbonden aan de film", stelt een woordvoerder. "Maar het merendeel van de meldingen waren ervaringsdeskundigen die hun verhaal kwijt moesten. Mensen die vroeger ook misbruikt zijn en bij wie de film allerlei herinneringen oprakelden." In het weekend volgden nog zeker tientallen mails.

Slapeloze nachten

Iva Bicanic van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld was te zien in het nagesprek dat presentatrice Janine Abbring na de film voerde. Zij ontving na de uitzending via sociale media berichten van vele tientallen mensen die hulp zochten voor traumatische ervaringen in het verleden op dit gebied. Ook bij de meldkamer van het centrum kwamen in het weekend zeker twee keer zoveel telefoontjes binnen dan normaal het geval is, stelt zij.

Slachtofferhulp Nederland constateert vooral een toename in het aantal hulpvragen in de afgelopen dagen. "We hebben tientallen mensen te woord gestaan", legt een zegsvrouw uit. "Maar we weten uit ervaring dat dit soort films of media-aandacht bij veel slachtoffers eerst moet bezinken. Dat er eerst weer een aantal slapeloze nachten overheen gaan, voordat slachtoffers de moed vinden om weer ergens aan te kloppen en hun verhaal te doen."

De Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen stelde in een groot onderzoek in 2014 dat één op de drie kinderen ooit te maken krijgt met een vorm van seksueel geweld. Dit gaat dan niet alleen om misbruik, maar ook om bijvoorbeeld mishandeling of virtuele chantage via de webcam.

Door: ANP