Normal_kalverboer_kinderombudsvrouw_kinderombudsman

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer dringt er bij het kabinet op aan om Nederlandse kinderen terug te halen die zich op dit moment bevinden in stijdgebieden in Syrië en Irak. De kinderen zijn met hun uitreizende ouder meegenomen naar de oorlogsgebieden of zijn daar geboren, en zouden zo snel mogelijk moeten terugkeren naar het veilige Nederland, zo stelt Kalverboer. Het zou in totaal gaan om 145 tot 175 kinderen. Dit melden Trouw en Volkskrant.

Hoewel de Kinderombudsman en de ChristenUnie willen dat de kinderen zo snel mogelijk terugkeren naar Nederland, zijn VVD en CDA niet zo happig op dat plan. Zij stellen dat het repatriëren de veiligheid van Nederland op het spel zet, omdat ouders dan waarschijnlijk samen met hun kind terugkomen. Zij kozen er zelf voor om in het kalifaat van IS te gaan wonen, maar in de praktijk verblijven de Nederlanders daar in vluchtelingenkampen. De Kinderombudsvrouw stelt dat niet duidelijk is of deze kinderen wel de juiste medische en geestelijke zorg krijgen die zij nodig hebben, en in welke mate de kinderen worden opgevoed met de IS-ideologie.

Kalverboer is dan ook bang dat de kinderen die te lang worden blootgesteld aan het geweld van IS en hun ideologie, verbitterd zullen worden. “Ze zullen hoe dan ook terugkeren naar Nederland. Als je ze jarenlang onder schijnende omstandigheden in vluchtelingenkampen laat zitten, zullen ze alleen maar bozer terugkeren.” Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie ziet echter geen mogelijkheid om in te grijpen. “Wij gaan niet dat onveilige gebied in. Punt.”

Echter is Grapperhaus nu door de Tweede Kamer gevraagd om in kaart te brengen waar de kinderen zich bevinden en hoe zij daar weggehaald kunnen worden. Het lijkt er op dat hij een grotere rol moet gaan spelen dan hij zelf zou willen. Ondank dat de vrouwen vaak uit eigen beweging naar Syrië en Irak zijn gekomen, kunnen zij de landen moeilijk verlaten. Daarvoor hebben zij de hulp van de overheid nodig. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen geldige papieren of geld om terug te keren naar Nederland.

Door: Redactie Nationale Zorggids