Om overgewicht bij kinderen te verminderen, is een integrale aanpak nodig waarin de ouders een belangrijke rol spelen. Omdat de stofwisseling van kinderen in de eerste duizend dagen van hun leven erg in beweging is, zou de oorzaak van overgewicht ook multifactioneel zijn. Straffen, belonen en dwang zijn dan ook geen goede manieren om overgewicht te verminderen. Hiervoor pleit dr. Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Volgens Van Mil is het belangrijk om al vanaf het moment van zwangerschap in de gaten te houden of het kind overgewicht ontwikkeld. “Zo speelt het gewicht van de moeder voor de zwangerschap al een grote rol. Hetzelfde geldt voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap, anders dan door de groei van de baby verwacht mag worden.” Het zou daarom goed zijn om als professionals in de wereld van jeugdgezondheidszorg de risicofactoren beter in beeld zouden krijgen.
Het begeleiden van ouders is bovendien cruciaal. “Ouders ervaren al snel dat het consultatiebureau zich overal mee bemoeit, waardoor ze het gevoel kunnen krijgen het helemaal niet goed te doen. Daarom moet je ouders veel eerder en beter informeren over de risico’s.” Van Mil zegt bijvoorbeeld aan ouders te vragen wat zij voor ideeën hebben om het probleem aan te pakken. Hierdoor wordt het mogelijk om hun eigen ideeën om te zetten naar een aanpak die goed bij hen past. “Probeer daarbij vooral op kindniveau, dus zoals de ouder met het kind omgaat, in te steken.”
Op het congres ‘Eetpatronen bij jonge kinderen’ dat in juni plaatsvindt, gaat dr. Edgar van Mil dieper in op het onderwerp. “Voorop staat ouders competenter te maken door hen meer kennis te geven en goed te begeleiden”, aldus Van Mil. “Waar het om gaat is het stimuleren van zelfmanagement op basis van kennis.” Hij wil voorkomen dat ouders denken ‘oh jee, weer een advies’.
Door: Redactie Nationale Zorggids