Normal_geld_briefjes_munten__-c_-euro_coins_and_banknotes

FNV Zorg & Welzijn is geschokt over de conclusie uit het onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur. Hieruit blijkt dat in bijna de helft van de gemeenten het geld voor jeugdzorg op is en dat ruim driekwart van de gemeenten met wachtlijsten kampt. Dat melden FNV en Binnenlands Bestuur. 

Gert Noortman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Een treurige conclusie. De overheveling van de jeugdtaken van provincies naar gemeenten had natuurlijk nooit gepaard mogen gaan met zulke forse bezuinigingen. Onze leden hebben vanaf het begin al gewaarschuwd dat het kind én de jeugdzorgwerkers de rekening gaan betalen van dit “gehaast uitgevoerde” overheidsbesluit.”

Naast het oplopen van de wachtlijsten en de lege gemeentepotten, stijgt de werkdruk nog steeds flink in de jeugdzorg. Cijfers van het arbeidsmarktfonds FCB laten ook zien dat de cijfers over werkdruk en vermoeidheid en burn-outklachten hoger worden en de tevredenheid in het werk afneemt.

Noortman: “De werkdruk is ongekend hoog in de jeugdzorg. Wij hebben met werkgevers daar wel recent afspraken over gemaakt in de nieuwe cao Jeugdzorg, maar dat is niet voldoende. De politiek moet de handschoen oppakken en weer een realistisch bedrag begroten om deze structurele problemen in de Jeugdzorg op te lossen.”

Vandaag maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend een speciaal fonds te willen oprichten waarop gemeenten een beroep kunnen doen als zij te weinig geld hebben voor de jeugdzorg. Het zogenoemde Transformatiefonds zou gemeenten moeten helpen bij het doorzetten van de transformatie jeugdzorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids