Normal_social_media_twitter_facebook_instagram

Door de snelle groei van het internet, krijgen kinderen steeds meer te maken met kritiek via het web. Ze worden op social media gepest, uitgescholden, of op een andere wijze negatief benaderd. Het is aan de ouders om hier goed mee om te gaan door onder andere in gesprek te blijven met hun kind. Dat meldt RTL Nieuws.

“Kinderen van een jaar of 13 willen er heel graag bij horen. Als je dan negatief wordt benaderd, is de kans dat je je wil gaan aanpassen aan de norm heel groot. Dat betekent dat kinderen van die leeftijd door de harde kritiek op social media een groter risico lopen op bijvoorbeeld angst, depressie, perfectionisme of zelfs eetstoornissen”, zegt kinderpsycholoog Cindy van de Velde.

Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media en Mediaopvoeding.nl, sluit zich hierbij aan en denkt dat het belangrijk is dat ouders in gesprek blijven met hun kind. Ieder probleem waar zij tegenaan lopen dient serieus genomen te worden. Volgens haar is het een teken van vertrouwen als een kind zich afreageert op zijn ouders. Hij voelt zich namelijk veilig en zou daarom de ruimte moeten krijgen om zich te uiten in zijn veilige omgeving. Pardoen raadt het ouders aan om te vragen waarom hun kind zich slecht voelt.

“Leer hem begrijpen dat het moeilijk is. Dat die gevoelens erbij hoor, dat dat normaal is, dat iedereen dat heeft. Leer je kind relativeren”, aldus Pardoen. Uiteindelijk is het echter aan het kind zelf om zijn gedrag te sturen. Hij moet uiteindelijk doen waar hij zich goed bij voelt. Als hij het gevoel krijgt dat hij zich anders moeten gedragen, krijgt hij het gevoel dat hij iets verkeerd doen. Door kinderen de ruimte te geven, leren ze zelf hoe reageren op nare ervaringen in het leven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids