(Novum) - Zo'n vijfhonderd transgenders hebben zich deze week al voor een verklaring van een deskundige gemeld. Dat zeggen de betrokken ziekenhuizen waar de verklaring wordt afgegeven donderdag. Met het attest kunnen transgenders sinds de wetswijziging van 1 juli eenvoudiger het geslacht in hun paspoort veranderen.
Sinds dinsdag beoordeelt een deskundige of iemand echt een blijvende wens heeft om van geslacht te veranderen. De verklaring komt in plaats van toestemming van de rechter en een fysieke operatie. Alleen een wijziging in de geboorteakte bij de burgerlijke stand is verder nog nodig om op identiteitspapieren van geslacht te veranderen.
In Nederland zijn dertien deskundigen bevoegd om een vergunning af te geven. Het gaat om psychologen die zijn verbonden aan het VUmc in Amsterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Groningen.
In Leiden vroegen 110 jongeren tussen de 16 en 23 jaar een verklaring aan. Veertig jongeren kregen die op 1 juli toegestuurd. In de periode voor de wetswijziging is veel voorwerk gepleegd, aldus een woordvoerder. "Zij kunnen zich dus binnenkort bij de gemeente melden", aldus de woordvoerder. Het genderteam van Leiden behandelt alleen jongeren.
Bij het VUmc hebben ongeveer driehonderd mensen om een verklaring gevraagd, aldus het ziekenhuis. In verschillende gevallen is dat verzoek al gehonoreerd, omdat de mensen al langer onder behandeling waren. "We hebben nog niet zo veel mensen een verklaring gegeven, want er zit ook nog een stuk administratie aan vast."
Deskundigen van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben nog geen verklaringen afgegeven, maar het ziekenhuis zegt wel een extra toename te zien in het aantal mensen dat door een deskundige wil worden beoordeeld. "Het gaat dan om mensen die al bij ons in behandeling zijn. Nieuwe verzoeken zijn nog niet binnengekomen."
Nederland kent ruim 48 duizend transgenders. De nieuwe wet stamt uit 2012, maar er werd lang gediscussieerd over de leeftijdsgrens. Transgender Netwerk Nederland is blij met de nieuwe wet. "Iedereen krijgt nu eenvoudiger de kans te zijn wie hij of zij wil zijn. Dat is een goede ontwikkeling", aldus de organisatie.
Het was donderdag nog niet duidelijk hoeveel transgenders hun geslacht daadwerkelijk al hebben laten veranderen in hun geboorteakte. Verschillende grote gemeenten zeggen dat het nog te vroeg is om daarover te spreken.