In het Sophia Kinderziekenhuis werken nu bijna een jaar alle verpleegafdelingen volgens een nieuwe werkwijze. De patiëntjes liggen nu zo kort mogelijk in het ziekenhuis. De Theory of Constraints-methode (TOC) werkt zo goed dat de gemiddelde opname van 7,3 naar 6,5 ligdagen terug is gebracht. Een patiënt blijft niet langer in het ziekenhuis dan medisch noodzakelijk. Dit meldt het Erasmus MC.
NZG
Sophia-patiëntjes sneller het ziekenhuis uit
-Het Sophia Ziekenhuis wilde een vermindering van 10% van de ligduur toen ze het project begonnen. Dat streven hebben ze op een haar na gemist, maar de methode is zeker een succes. Dit komt voornamelijk doordat de communicatie tussen afdelingen en tussen arts en verpleegkundigen sterk verbeterd is.
De methode werkt via een geplande onstlagdatum die bij opname van de patiënt vastgesteld wordt. Projectleider Diane van Felius: “Dagelijks bespreken de dienstdoende arts en regieverpleegkundige of deze datum nog haalbaar is en wat er nog moet gebeuren voor het ontslag. De datum mag alleen worden bijgesteld om medische redenen, bijvoorbeeld een complicatie of juist een voorspoedig herstel.”
De algehele werking van het Sophia Ziekenhuis heeft baat bij deze methode, vindt Diane van Felius. “De oorzaken van vertraging en verstoring in het zorgproces worden geanalyseerd én opgelost. Zo verbetert de doorstroming op de afdeling en uiteindelijk in het hele ziekenhuis.”
© Nationale Zorggids