Ouders steeds strenger over rookgedrag en alcoholgebruik kinderen

UTRECHT - In het Peilstationsonderzoek Ouders 2012, uitgevoerd door het Trimbos instituut, wordt het opvoedgedrag van ouders beschreven ten aanzien van roken en alcohol- en cannabisgebruik. Hieruit blijkt dat ouders steeds strengere regels stellen over het gebruik van dergelijke middelen door hun kinderen.

De studie toont aan dat het percentage ouders dat strenge regels stelt ten aanzien van roken en het drinken van alcohol voor het zestiende jaar de afgelopen twee jaar verder is gestegen. Voor alcohol is dit 72 procent en voor roken 76 procent. Tachtig procent van de ouders met pubers is dan ook voorstander van het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol en tabak van 16 naar 18 jaar.

Ook blijkt dat ouders vaak chronisch het gebruik van dergelijke middelen door hun kinderen onderschatten. Vooral op de hoeveelheid van het gebruik hebben ouders weinig zicht. Slechts de helft van de ouders weet dat hun kind rookt, en maar een kwart weet van het cannabisgebruik van hun kind.

Ouders blijken wel baat te hebben bij het stellen van strenge regels over alcoholgebruik en roken. Kinderen roken minder en drinken minder vaak alcohol als de ouders strenger zijn.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten