Gemeenten krijgen 1,2 miljoen niet terug van Regionaal Autisme Centrum

Het Regionaal Autisme Centrum (RAC) in Helmond hoeft de 1,2 miljoen euro die zij van zes Brabantse gemeenten kreeg, niet terug te betalen. Dit bepaalt de rechtbank Oost-Brabant in een zaak die was aangespannen door de gemeenten, waaronder de gemeenten Helmond, Asten en Deurne. Zij eisten het bedrag terug, omdat ze vonden dat RAC minder zorg had geleverd dan was afgesproken. Dit meldt Rechtspraak.nl.

De gemeenten hadden afspraken gemaakt met RAC over het leveren van zorg aan cliënten met autisme. Elke cliënt had recht op een aantal uren zorg per maand, binnen een bepaalde bandbreedte. De gemeenten betalen een vast bedrag per maand, ongeacht of er meer of minder uren zorg geleverd werd binnen die bandbreedte.

Minder uren dan minimum bandbreedte

De gemeenten stelden echter dat RAC structureel minder uren had geleverd dan het minimum dat in de bandbreedte was afgesproken, en daarom wilden ze het geld terug. In totaal ging het om ruim 1 miljoen euro voor Helmond en kleinere bedragen voor de andere gemeenten.

De rechtbank stelt dat de afspraken niet zo strikt waren als de gemeenten beweren. Het was geen harde verplichting dat RAC elke maand minimaal het aantal afgesproken uren moest leveren. Bovendien heeft RAC altijd volgens de indicaties van de cliënten gedeclareerd vanwege het geautomatiseerde betalingssysteem. De rechtbank oordeelde dan ook dat RAC het geld niet hoefde terug te betalen.

Lees ook: Zorg aan volwassenen met autisme bij Regionaal Autisme Centrum stopt

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky