Gepensioneerd psycholoog veroordeeld voor handel in Domperidon

Voor het illegaal handelen in antibraakmiddel Domperidon, in combinatie met Middel X, heeft gepensioneerd psycholoog Wim van Dijk een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd gekregen, in combinatie met een 40-urige taakstraf. Hij handelde in strijd met de Geneesmiddelenwet, maar hoeft geen dag fysiek de cel in. Dit meldt NOS.

Twee weken geleden ging het Openbaar Ministerie voor een celstraf van 1 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook zou hij een proeftijd van drie jaar opgelegd moeten krijgen voor het handelen in middelen waar de 80-jarige Van Dijk geen vergunningen voor had. Omdat Domperidon nodig is om suïcide te kunnen plegen bij het gebruik van Middel X, wilde de officier van justitie hem echt in de gevangenis zien.

Handel in Middel X niet strafbaar

Hoewel de rechter meegaat in de overwegingen van het OM, wordt hij niet gestraft voor het handelen in Middel X. Dit is namelijk nog niet strafbaar gemaakt. Pas als justitie kan bewijzen dat mensen door zijn verkochte middelen zijn overleden, kan strafbaarheid bewezen worden. Van Dijk hield echter geen namen bij van mensen aan wij hij de middelen verkocht en daarom is niet te achterhalen wie er mogelijk door zijn handel is overleden. Ook ontving Van Dijk het geld in contanten, wilden zijn kopers dat hij gegevens wiste uit zijn telefoon en computer en ging hij zelf ook zeer secuur te werk.

Recht op zelfbeschikking

Van Dijk is voorstander van het recht op zelfbeschikking en werd hij activistisch na het overlijden van zijn vrouw. Zij had dementie, verbleef op een gesloten afdeling in verpleeghuis en had veel last van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De middelen die hij verkocht, kocht hij in bij Alex S., die vorig jaar is veroordeeld. Volgens de gepensioneerd psycholoog handelde hij vanuit burgerlijke ongehoorzaamheid én medemenselijkheid, maar is er geen sprake van misdrijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky