Ieder jaar stromen ongeveer honderd mensen uit de forensische zorg na zorgvuldige afwegingen en resocialisatie. Mensen met psychische problemen ervaren na hun tbs-straf de gevolgen van hun delict en aandoening in de maatschappij. Zij worden nu vaak nog gezien als blijvend gevaarlijk en onberekenbaar, ook als ze hun behandeling hebben afgerond en de rechter een verlenging van hun dwangverpleging niet nodig vindt. En omdat de gemiddelde behandelduur zo’n 9 jaar is, hebben ze een groot gat in hun CV. MIND roept op om begeleiding naar werk voor deze doelgroep te vergoeden, zodat zij na het uitzitten van hun straf een grotere kans hebben op een baan. Dit meldt MIND.
Naast het arbeidsmarktgat en de oordelen uit de maatschappij, hebben ze ook nog eens een kleine kans op het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die in bepaalde sectoren nodig is. Ook als de sector geen verband houdt met het misdrijf dat ze hebben gepleegd. Ex-tbs’ers worden vaak niet in het doelgroepregister opgenomen, waardoor werkgevers geen subsidie krijgen als ze hen willen aannemen. Zij tellen dus ook niet mee voor de Banenafspraak. Tegelijkertijd hebben zij ook geen recht op uitkering of begeleiding naar werk door het UWV of de gemeente.
Doelgroepregister
MIND vindt dat voormalig tbs’ers wel in het doelgroepregister opgenomen moeten worden, zodat ook zij recht hebben op begeleiding naar werk.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky