De Hersenstichting geeft in de Week van de Werkstress 5 tips voor het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning. Nieuw onderzoek van TNO toont aan dat steeds meer jongere werkenden beginnende burn-outklachten hebben door stress op het werk. Naast prestatiedruk, ervaren ze ook sociale druk en onzekerheden in het leven. Vooral jonge vrouwen en hoogopgeleiden hebben in toenemende mate last van burn-outklachten. Dit meldt de Hersenstichting.
De hersenen reageren op stress door onder meer de stresshormonen cortisol en adrenaline aan te maken. Hierdoor komt energie vrij, dat nodig is voor spieren, denkprestaties, zintuigen en reactievermogen. Stress is dus belangrijk en nuttig, zolang de hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen. Duurt de stres te lang, dan staat het stresssysteem continu aan en kan het lichaam niet goed herstellen. Mensen worden hierdoor sneller boos, slapen slechter en zijn minder scherp.
5 tips Hersenstichting
Met de 5 tips van de Hersenstichting ontstaat een betere balans tussen stress en ontspanning: 1) regelmatig bewegen, 2) sociale momentjes zoeken, 3) gezond eten, 4) de knop omzetten en 5) genoeg slapen.
Door tijdens het werk ook af en toe een wandeling te maken, doe je je lichaam en hersenen een plezier. De gemoedstoestand verbetert en stress vermindert. Ook verbetert de concentratie na een ommetje. Gebruik de Ommetje-app van hoogleraar Erik Scherder voor meer wandelmotivatie.
Drukte op het werk, leidt tot enkel gesprekken over werktaken, waardoor koffiemomentjes en samen lunchen of wandelen erbij inschieten. Sociale contacten zijn echter belangrijk voor gezonde hersenen, net als praten over de stress die je ervaart. Dit helpt de stress juist af te nemen.
Gezond, gevarieerd en regelmatig eten helpen de hersenen en het lijf gezond te houden. Vooral groenten, fruit, volkoren producten, noten, peulvruchten, olijfolie en vette vis helpen hierbij.
Door de werkdag op gezette tijden te beginnen en eindigen, weet je wanneer je werk kunt loslaten. Mensen die veel thuiswerken, doen er goed aan om hun spullen aan het einde van hun werkdag uit het zicht te zetten. Dit zorgt voor meer ontspanning ’s avonds en zijn de hersenen niet met werk bezig.
Tot slot is natuurlijk voldoende nachtrust altijd belangrijk. Slapen helpt gebeurtenissen en emoties van de dag te verwerken. Tips zijn om ’s middags en ’s avonds geen koffie te drinken, regelmatige bedtijden aan te houden en weg te blijven van schermen in de uren voor het slapen gaan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky