Eenzaamheid komt voor onder 65 procent van de jongeren. Veel van hen vinden het moeilijk om over die gevoelens te praten en ze denken vaak dat ze hierin alleen zijn. Om jongeren te laten beseffen ze dat niet zijn en te stimuleren om te praten, start het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe podcastcampagne. Bij scholen, sportlocaties, bibliotheken en bioscopen door heel het land zijn bij de ’Hey, het is oké PodKastjes’ verhalen van vijf eenzame jongeren te beluisteren. De verhalen zijn ook op Spotify en social media te vinden. Dit meldt Rijksoverheid.
Jongeren voelen zich eenzaam omdat ze geen of weinig vrienden hebben, of juist wel vrienden hebben maar zich alsnog eenzaam voelen vanwege een gebrek aan verbondenheid of begrip. Dit kan op de lange termijn leiden tot somberheid, stress en onzekerheid, maar ook tot lichamelijke klachten. Om te voorkomen dat de mentale klachten erger worden, is het belangrijk om over de gevoelens van eenzaamheid te praten. En dit wordt door de nieuwe VWS-campagne gestimuleerd via de PodKastjes. “Met deze campagne laten we juist zien dat ze echt niet alleen zijn”, aldus demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen.
Supportlijn
En natuurlijk blijft het lastig om met de directe omgeving te praten over eenzaamheid. Daarom is de ‘Alles oké? Supportlijn’ in het leven geroepen. Jongeren kunnen hier anoniem naartoe bellen en praten met een vrijwilliger.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky