Op vakantie zonder mobiele telefoon? Nederlanders kunnen het zich haast niet inbeelden. Toch blijkt uit onderzoek van Interhome dat de Nederlander op vakantie zo min mogelijk op zijn of haar mobiele telefoon wil zitten. En het blijft niet bij goede voornemens. Ruim 60 procent geeft aan tijdens vakantie minder online actief te zijn. En hoe zit het met de invloed van sociale media op hun reisgedrag? En wat met reviews? Interhome toont hieronder de resultaten van het grootschalige onderzoek. Dat meldt ANP Expert Support.
Met alle stories en Instagram posts die de laatste tijd voorbij komen, zou men denken dat de mobiele telefoon vastplakt aan de handen van vakantiegangers. Toch wilt meer dan de helft van de Nederlanders de schermtijd van hun telefoon zo laag mogelijk houden tijdens de vakantie, en vooral wat betreft sociale media. Opvallend: bij jongeren is dat zelfs 60 procent. Aan het eind van de vakantie geeft ruim 60 procent van alle respondenten aan wel degelijk minder tijd te hebben gespendeerd op hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit onderzoek van Interhome onder een representatieve groep vakantiegangers, mannen en vrouwen van 18 t/m 70 jaar met liefde voor reizen. Hoe zit het voor de rest met het online gedrag van de Nederlander voor en op de vakantie? De meest interessante resultaten worden hieronder opgesomd.
Reviews zijn belangrijk
Een accommodatie kiezen gebeurt op basis van reviews. Zo’n 35 procent noemt positieve reviews of online scores van een accommodatie een belangrijk argument om een vakantiehuis, hotelkamer of campingplek te boeken. Jongvolwassenen (25 – 34 jaar) hechten het meeste belang aan reviews. Daarnaast wordt er het meest rekening gehouden met omgeving, hygiëne en ligging. Naast dat de Nederlander graag reviews raadpleegt, plaatsen ze zelf ook graag reviews na een verblijf. Ongeveer een kwart van de respondenten laat altijd online een review achter. Vooral vrouwen delen graag online hun verblijfervaringen.
Sociale media beïnvloeden reisplannen
Het lijkt alsof influencers en reisbloggers altijd de mooiste plekjes weten te vinden. Hun feed en reisverhalen zien er dan ook meestal bijzonder aantrekkelijk uit. Ideaal als inspiratiebron... Eén op de tien geeft aan reisbloggers te volgen op sociale media. Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar is dit percentage een pak hoger; daar zegt een kleine 30 procent te genieten van de content gecreëerd door influencers en reisbloggers. Ook bijna de helft van de jongeren laat zich beïnvloeden door sociale media als het gaat om het maken van reis- en vakantieplannen. Dit tegen 26 procent van alle respondenten.
Door: Nationale Zorggids