Normal_hulplijn_telefoon

Op de nieuwe website van Jongeren Hulp Online staan nu meer dan twintig betrouwbare hulplijnen die jongeren snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden bij (mentale) problemen. De website wil jongeren op weg helpen bij het gemakkelijk vinden van passende (online) hulp bij mentale en sociaal-emotionele problemen en voorkomen dat ze verdwalen in het woud van instanties, hulpdiensten, websites en bedrijven. Dit meldt Jongeren Hulp Online. 

De mentale gezondheid van jongeren zit op een dieptepunt, meldde CBS al in 2021. Mede door corona(maatregelen) ervaren ze relatief veel problemen zoals eenzaamheid, somberheid, stress en angst. Een zorgelijke situatie, aldus Jongeren Hulp Online. Zeker omdat 75 procent van de psychische aandoeningen ontstaat vóór het 25ste levensjaar.

Sociaalemotionele ontwikkeling

Het gebrek aan een ‘normaal leven’ komt de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren niet ten goede. Ze worstelen bijvoorbeeld met hun zelfvertrouwen, maken vaker ruzie, lopen vast op school, doen niet veel met leeftijdsgenoten of gaan meer drugs gebruiken. Daarnaast praten jongeren niet makkelijk over hun emoties, gevoelens en (mentale) problemen. Het bespreken hiervan met vrienden of familie is soms lastig en de stap naar professionele hulp is vaak groot.

Passende (online) hulp

Door jongeren te helpen bij het vinden van passende (online) hulp kan voorkomen worden dat ze verdwalen in het woud van instanties, hulpdiensten, websites en bedrijven. Op de vernieuwde, verbeterde en uitgebreide website van Jongeren Hulp Online vinden jongeren meer dan twintig betrouwbare hulplijnen die snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of e-mail. Met het beantwoorden van een paar simpele vragen, krijgen jongeren de keuze uit een of meer geschikte hulplijnen. De geboden ondersteuning kan zijn praten over gevoelens met een vrijwilliger of het inriepen van een professional in een situatie waarin de nood hoog is.

Aangesloten organisaties

Jongeren Hulp Online is een initiatief van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Alles is Gezondheid. Aangesloten organisaties zijn: Alles Oke? Supportlijn, Chat met Fier, @ease, Eenzame Jongeren, ENYOY, Frisse Gedachtes, Genderpraatjes, Helpwanted.nl, JouwGGD, Luisterlijn, MIND Korrelatie, Moti4, PratenOnline, Proud2Bme, Psychosenet, Sense, Switchboard, Veilig Thuis, Verbreek de stilte, Villa Pinedo, WEET hulplijn, 99gram.nl, 0800-8115 en 113 Zelfmoordpreventie.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Jongeren Hulp Online