Jonge meisjes die anorexia hebben en daarvoor benaderd worden door een zogenoemde anorexiacoach kunnen daar groot gevaar door lopen. Uit onderzoek van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Proud2Bme blijkt dat de mannen die zichzelf coach noemen de meisjes niet alleen chanteren met naaktfoto’s maar dat ook gevaarlijk lage voedselinname wordt opgelegd. Ouders hebben van het bestaan van deze coach vaak geen idee. Dit meldt NRC.
De coaches vinden hun slachtoffers vaak via social media en pro-ana-fora. Op dit platform wordt anorexia verheerlijkt en delen patiënten tips met elkaar. Ze zijn een makkelijk slachtoffer en vertellen hun ouders en vrienden vaak niets over hun ziekte, gezondheid en contact met de coaches uit angst dat deze coach de deur wordt gewezen.
‘Foto’s om voortgang beter te zien’
De coach wint het vertrouwen van een meisje en zegt haar te willen helpen om af te vallen. Hij vraagt de slachtoffers om foto’s van zichzelf te sturen, zodat hij de voortgang beter kan zien. Ook wordt hen gevraagd om persoonlijk af te spreken. Zeven meiden geven in het onderzoek aan dat zij tijdens die afspraak misbruikt zijn. Aangifte hiervan deden zij niet. Ook zegt 77 procent van de ondervraagden daadwerkelijk foto’s te hebben gestuurd naar hun coach.
‘Je komt niet van me af’
Coaches doen geloven dat ze het beste met het meisje voor hebben. Met name voor hun afvalproces, waar nadrukkelijk op wordt aangestuurd. De slachtoffers worden opgelegd om nog minder te eten dan ze nu doen en ook worden afvalpillen aangeboden. Wanneer de meisjes het contact proberen te verbreken, worden de gesprekken akelig. Een respondent van het onderzoek vertelt: “Hij werd ontzettend kwaad. Hij zei: ‘Je komt niet van me af, ik zit toch al in je hoofd’.”
Het onderzoek toont aan hoe geslepen de mannen te werk gaan. Ouders met een kind met anorexia en hulpverleners worden aangeraden om veel specifieker te vragen naar het online leven van de jongeren. “Zonder ze daarbij op ideeën te brengen, dat is belangrijk”, aldus Eric van Furth, directeur bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. Probleem is echter dat volwassen hulpverleners vaak bij voorbaat al achterlopen op de digitale wereld van de patiënten. Zij weten minder goed welke apps op dit moment gebruikt worden voor contact.
Door: Nationale Zorggids