Normal_condoom_soa_seks

Binnenkort kunnen alle seksverslaafden gebruikmaken van een gedragstherapie van het Radboudumc. Zorgverleners in de hiv-kliniek van dat ziekenhuis zagen een groep patiënten met psychische klachten, waaronder dwangmatige seksuele gedragsstoornissen, die geholpen moest worden. Zodoende zochten zij contact met het hoofd verslavingszorg van het Radboudumc, waardoor nu een samenwerking op gang is gezet. Dit meldt NRC. 

Nog niet heel lang geleden deed Soa Aids Nederland onderzoek naar de relatie tussen chemseks en het risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat er in dergelijke netwerken waar drugs wordt gebruikt in combinatie met seks, er meer soa’s voorkomen.

Gedragstherapie voor mannen met seksueel risicogedrag

“We wisten uit dat onderzoek ook dat mensen vaak wel anders willen. Hun seks- en drugsverslaving gaat ten koste van hun werk, hun gezin en psychisch welzijn. Maar ze weten niet waar ze terechtkunnen. Bij de hiv-kliniek hebben ze beperkte expertise in het behandelen van verslavingen. De huisarts is er ook niet op toegerust”, zegt hoofd verslavingszorg Arnt Schellekens. Hij en internist André van der Ven van de hiv-kliniek zijn daarom samen aan de slag gegaan om een gedragstherapie op poten te zetten voor mannen met hiv die hun seksueel risicogedrag niet onder controle kunnen houden.

Betaalbaar Beter om zorgkosten te besparen

Via projectgroep Betaalbaar Beter van het Radboudumc en zorgverzekeraar VGZ wisten de medici een budget voor hun preventieproject krijgen. Zeventig patiënten bij de hiv-kliniek kwamen in aanmerking voor de therapie, maar slechts veertien gingen in op de uitnodiging. Onder leiding van promovendus Rachel Arends werd het project uitgevoerd. Hoewel haar onderzoek nog niet is afgerond, durft ze wel te zeggen dat ongeveer 80 procent van de deelnemers anders in het leven staat door de therapie. Voorlopig komen er geen nieuwe sessies omdat de deelnemersgroep te klein is. Het Radboudumc wil de gedragstherapie voor een veel grotere groep seksverslaafden beschikbaar maken. 

Door: Nationale Zorggids