Permanent de zomertijd instellen in Nederland zou mogelijk kunnen leiden tot meer winterdepressies, hart-en vaartziekten en kanker. Dat stelt een groep wetenschappers als advies aan het kabinet. De zomertijd zorgt er in de winter voor dat het veel later licht wordt, wat voor gezondheidsklachten kan zorgen. Dat gebeurt al bij mensen die in nachtdiensten werken, die ook meer risico lopen op verschillende klachten. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De wetenschappers stellen dat een permanente zomertijd gevolgen kan hebben. “Mensen ontwikkelen een sociale jetlag, omdat ze doordeweeks vroeg moeten opstaan”, aldus Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. “Deze sociale jetlag wordt in de wintermaanden versterkt door het ontbreken van licht in de ochtend.” Een permanente zomertijd zou dit effect volgens haar kunnen vergroten, wanneer het in de ochtend veel langer donker blijft. Het zou beter zijn om te kiezen voor permanente wintertijd.
Greenwich Mean Time
Uit onderzoek onder mensen die nachtdiensten werken, blijkt al dat de afwezigheid van daglicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Zo is de kans op diabetes type 2 vergoot, evenals de kans op hart- en vaatziekten en slaapstoornissen. Nederland zou zich beter bij de tijdzone van Londen kunnen voegen, de Greenwich Mean Time (GMT). Ondanks het feit dat Nederland officieel in die tijdzone ligt, is in het verleden gekozen om de tijdzone met de buren in het oosten gelijk te trekken.
Europese Commissie
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zal waarschijnlijk volgend jaar kiezen welke tijdzone Nederland gaat volgen. Nu wordt nog ieder jaar de klok verzet, maar daar komt mogelijk verandering in. De Europese Commissie wil dat de lidstaten één tijdzone aan gaan houden, maar zij mogen daarbij zelf kiezen of dat permanente zomer- en wintertijd wordt.
Door: Redactie Nationale Zorggids