Een recente studie naar het succes van Individuele Plaatsing en Steun (IPS) naar betaald werk toont aan dat deze methode succesvol is. Van de honderd trajecten blijkt 53 procent succesvol. Oftewel, de meerderheid van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen krijgen een betaalde baan. Dat is 20 procent meer dan andere begeleidingstrajecten tot nu toe. Ggz-organisatie GGNet zette IPS al in voor een aantal patiënten in ambulante teams. De feiten uit de recente studie bieden voldoende aanknopingspunten voor GGNet om IPS flink uit te breiden. Dit meldt GGNet.
GGNet zet twee arbeidsspecialisten van Twomorrow in om psychisch kwetsbare mensen naar werk te begeleiden. “Wij denken dat betaald werk mogelijk is voor iedereen. Daarom bieden we op korte termijn elke patiënt met een werkgerelateerde wens bij aanvang van zijn behandeling de gespecialiseerde werkbegeleiding van Twomorrow aan. Of om aan het werk te blijven of weer aan werk te komen”, zegt directeur Ambulant Mirjam Schleijpen van GGNet.
De laatste honderd trajecten hebben een succes percentage van 53 procent. De gemiddelde arbeidsovereenkomst bedraagt 28 uur per week. De meest trajecten vinden plaats in Apeldoorn en Zutphen en de gemiddelde leeftijd van IPS-kandidaten is 39 jaar.
Mensen hechten veel betekenis aan het hebben van een baan. Betaald werk geeft financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid, structuur, sociale contacten en persoonlijke waardering en zingeving. Uit onderzoek blijkt dat werken of werkhervatting bevorderlijk is voor (het herstel) van de gezondheid bij mensen met een psychiatrische aandoening.
Door: Redactie Nationale Zorggids