Artsen op de spoedeisende hulp maken zich zorgen om het toenemende aantal jongeren dat na GHB-gebruik in het ziekenhuis belandt. Jongeren gebruiken de partydrug als substituut voor alcohol, maar denken niet na over de verslavingsgevoeligheid ervan. Dat meldt RTL Nieuws.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) gaan jongeren te achteloos om met deze zeer verslavingsgevoelige drug en denken ze niet na over de gevaren die daarbij komen kijken. Ze zien niet in dat onverschillig gebruik kan leiden tot een verslaving.
“Ghb is een potentieel zeer verslavende drug. Het werkt heel snel en geeft een prettig gevoel. De voelbare bijwerkingen zijn minimaal. Maar ondertussen worden je hersenen bij regelmatig gebruik steeds afhankelijker van ghb” zegt ghb-deskundige Harmen Beurmanjer, werkzaam bij verslavingszorginstelling Novadic Kentron. Een jongere kan al binnen een paar maanden verslaafd raken als hij of zij niet oppast.
Wie GHB gebruikt zal dat na 5 tot 30 minuten merken. De effecten houden ongeveer drie uur aan. Een kleine dosis geeft met name een ontspannen en rustig gevoel, hogere doses zorgen voor een grote behoefte om te slapen. Psychische effecten zijn onder meer een gelukkig gevoel, een angstloos gevoel en tijdelijk geheugenverlies. Lichamelijke effecten zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, een onbedwingbare behoefte om te slapen en eventueel bewusteloosheid of stuiptrekkingen.
Door: Redactie Nationale Zorggids