Normal_2017-08-16-photo-00000094

De psycholance van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Ambulancezorg is vandaag in Drenthe gaan rijden. Het voertuig is speciaal uitgerust om verwarde mensen te vervoeren, die voorheen vaak naar het politiebureau werden gebracht. De psycholance is een samenwerking tussen UMCG Ambulancezorg, de geestelijke gezondheidszorg, GGD, politie, huisartsen, ziekenhuizen en alle Drentse gemeenten. Dat meldt RTV Drenthe. 

De psycholance wordt ingezet wanneer er een melding binnenkomt over een persoon die verward gedrag vertoond. In het voertuig werken een ggz-verpleegkundige en een ambulancechauffeur samen om de persoon zo goed mogelijk te helpen. Ter plekke kan de verpleegkundige al een triage uitvoeren, waarna besloten kan worden welke vervolgstappen nodig zijn. In meerdere provincies worden psycholances ingezet om verwarde personen van zorg te voorzien.

Verwarde mensen die nu kunnen worden opgevangen met een psycholance, werden eerder in een politiecel gezet. “We hebben het over een patiënt. Die moet je ook zo behandelen en dat kunnen we in de psycholance doen. We hebben iemand van de ggz aan boord en die is er in getraind om met dit soort mensen om te gaan”, zegt projectleider Kees Hendriks tegen RTV Drenthe.

Door: Redactie Nationale Zorggids