Onderzoekers hebben een link gevonden tussen de verrijking van moedermelk bij muizen en de stresswaarden bij hun jongen. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Ziekenhuis Amsterdam (AMC) en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zien met de resultaten mogelijkheden om kinderen in stressvolle situaties te ondersteunen door middel van voeding. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.
De onderzoekers hebben bij een deel van de muizenmoeders stress opgewekt en een deel van hen extra vitamines zoals B6, B9 (foliumzuur) en B12 toegediend. Dit kan het lichaam zelf niet aanmaken. Het bleek dat de jongen tijdens een stressperiode door die verrijkte melk weinig stresssymptomen vertoonden. Ook hadden zij op latere leeftijd een beter geheugen dan gestreste muizen die geen verrijkte moedermelk kregen.
De wetenschappers hebben zo aangetoond dat voeding een rol kan spelen bij stress in het vroege leven. Echter is nog niet helemaal duidelijk hoe verrijkte voeding het programmeren van het brein beïnvloedt. “We hopen dat onze inzichten kunnen bijdragen aan nieuwe voedingsstrategieën, om de blijvende effecten van een ernstig verstoorde jeugd te ondervangen”, zegt Eva Naninck, één van de wetenschappers.
Eerst moet onderzocht worden of vrouwen en hun baby’s dezelfde verstoringen laten zien tijdens stress als dat bij muizen het geval was. De relatie tussen stress, voeding en de reactie van het brein kan kinderen helpen in stressvolle omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld een langdurig ziekenhuisverblijf zijn, of mishandeling en verwaarlozing.
Door: Redactie Nationale Zorggids
En nu maar hopen dat huisartsen niet meer zo moeilijk doen over vitamine B12 suppletie bij zwangeren. Want zelfs met klachten en een labwaarde van 145 vinden ze het nog genoeg, helaas.