Normal_stress__zorgen__depressief

Eén op de zes studenten blijkt mantelzorger te zijn. Bijna de helft van hen heeft psychische klachten zoals angst, somberheid en depressie. Ook hebben zij meer studievertraging en zijn zij sneller geneigd te stoppen met hun studie dan studenten die niet hoeven te zorgen voor een ziek familielid. Dit blijkt uit onderzoek van zowel de Universiteit van Amsterdam als hogeschool Windesheim, zo meldt RTL Nieuws.

Volgens onderzoeker Jolien Dopmeijer is het onderzoek op twee instellingen waarschijnlijk representatief voor heel Nederland. Het aantal studenten met klachten zal volgens haar alleen nog maar verder stijgen omdat er steeds meer mantelzorgers zijn. Dat komt door het kabinetsbeleid waarin steeds zorgtaken zijn overgeheveld van zorgverleners naar de familie. 12 procent van alle volwassenen was in 2013 mantelzorger, waarvan 4 procent tussen de 19 en 30 jaar oud, blijkt uit cijfers van Centraal Planbureau.

Volgens Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) moeten studenten het zelf aangeven als er problemen zijn. Er zouden genoeg regelingen zijn waar studenten gebruik van kunnen maken. Dopmeijer zet haar vraagtekens hierbij. Zij vraagt zich af of het huidige studieklimaat van ambitie en tijdig afstuderen niet in de hand werkt dat studenten geen hulp zoeken, maar doorploeteren.

Het experiment van minister Bussemaker om studenten te laten betalen per behaald studiepunt lijkt goed aan te sluiten bij de studerende mantelzorgers. Door studenten alleen te laten betalen voor het onderwijs dat ze willen volgen, komt de keuzevrijheid en de ontplooiing van de student meer centraal te staan en kunnen zij hun studie inrichten op een manier die past bij hun eigen omstandigheden.  

Door: Redactie Nationale Zorggids